Sunday, 22 April 2012

Apa pasal menyalak? PTPTN Memang Tak Perlu Bayar

Gambar hiasan sahaja

Assalamualaikum, akhir-akhir ni sibuk tentang tragedi mogok agar dimansuhkan PTPTN? Siap baring, bergolek, berbogel ada ke? kat Dataran Merdeka. Pe kedehal? Semalam aku pergi observe byk lagi khemah-khemah yang berlonggokan. Perlu ke mansuh? Kerajaan tubuhkan PTPTN untuk pinjaman pelajaran dah sah-sah bukan untuk biasiswa. Sebab tak layak terima biasiswa la korang apply PTPTN kan? Haih~ Pastu buat tindakan sangat bodo bijak, mogok-mogok, pastu kelas. pelajaran terabai? Masa nak  sign kontrak dulu kemain takde pulak nak bangkang bagai? Dah berjoli sana sini nak mansuh pulak? Kalau nak marah pasal "bunga" yang dikenakan, aku pun sokong. Tidak perlu lah sehingga Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional pula hendak dimansuhkan. Kesian la kat generasi akan datang. Takkan sebab anak jadi pencuri satu keluarga kena hukuman penjara. Mereka yang beriya-iya sangat PTPTN dimansuh sebab utama tak mahu bayar letttewww, adat meminjam perlu la membayar. okeh!


Bagi yang dah pinjam tapi tak mahu bayar aku ade solution, PTPTN free punya!
  • Mula-mula bagi students yang pakai PTPTN yang tidor, baring-baring, kentut-kentut kat Dataran merdeka tu balik Universiti masing-masing, muhasabah diri, solat lima waktu sehari semalam, minta petunjuk Ilahi.
  • Buat jadual bermain dan study, ulangkaji mata pelajaran yang lemah
  • Setiap test kasi fullmark bebeh! Assignment pun kasi terbaik! no copycat.
  • Study smart, buat study group and maintain usaha gigih dalam belajar
  • Nak final, doa banyak-banyak, usaha smartly, Istiqamah, Tawakal,
  • Insya'Allah dapat Pointer 3.5 above, maintain usaha hingga akhir sem
  • Insya'Allah CGPA anda 3.5 above (Ijazah Kelas Pertama)
  • Apply Pengecualian Bayaran Balik PTPTN ------> PTPTN free!


Ini antara petikan yang diambil di portal PTPTN
Peminjam yang layak memohon pengecualian bayaran balik PTPTN adalah peminjam yang diluluskan pinjaman/ pembiayaan pendidikan sebelum 1 Julai 2005 atau bergraduan mulai 1 Januari 2010 dan telah menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda dengan mendapat keputusan Kepujian Kelas Pertama. Bagi peminjam dari IPTS pula, ia terhad kepada peminjam yang telah mengikuti kursus yang mendapat Sijil Perakuan Akreditasi daripada MQA.

Cara-cara memohon pengecualian
1. Sesalinan Ijazah
2. Sesalinan transkrip akademik
3. Surat pengesahan Kelas Pertama
4. Surat akuan peminjam. (klik di sini)


Related Posts : dataran merdeka, haram, Malaysia, malu, melayu, mogok, perhimpunan, ptptn 2012

2 comments:

Iffah Afeefah said...

Lme xsggh sini


btol ape y awk ckpkn

mmg ade ptptn free

iema ackles said...

kubur berasap baru tau.kan..kan..kan...

legitimate friends

Paparan terbaik dari bloggers!

CERITAS BUSUKS!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...