Sunday, 4 December 2011

Puisi: Lengang


Lengang..
Arah tuju hilang..
Jiwa terusik malang..
Akan awan yang terbentang..

Dikit-dikit nafas terhembus..
Seakan terhirup kabus..
Bisik hati mulus..
Akan hati hancur pupus?

Tiada lagi percaya..
Tiada lagi rasa..
Tiada lagi tawa..
Tiada lagi bernada..

Tuhan..
Kurasa dunia ini tawar..
Berikan sedikit manisan..
Agar terukir lengkungan lebar..

Kukuh sayapku mengibas..
Takkan sesekali ku terhempas..
Dalam denai batu yang semak..
Tegar aku menemplak...

Yang tulus : 
Pelakar Bisikan Hati


Ps: Salam.. Buat rakan-rakan yang singgah, jangan risau saya akan hit semula blog anda bila ada kelapangan, saya amat mengutamakan pengomen dan follower dahulu berbanding pesanan di c-box, hehe. maaf agak busy dengan urusan belajar dalam 2-3 hari. Peace~ ;)

Related Posts : jiwa, kecewa, Lengang, love, love poems, pelakar bisikan hati, pilu, Puisi

25 comments:

cik Kartun said...

wowww..sungguh puitis anda :D
nice laa..

r-5 said...

cik Kartun: hahaha faham ke? harap-harap cik kartun pehe puisi ni.. hehe.. terima kasih kerna menghargai.. ngee~ ;)

norhafizahalias said...

woww.... superb ! cipta sendiri ker? memang kamo berbakat besar laa.. heheh..

=.=

r-5 said...

norhafizahalias: yup cipta sendiri, hehe tak de umppph la ambil puisi orang kan.. hehe. semua ni adalah hasil dari hati saya.. ;) terima kasih awak! ;)

Bella Bell said...

wow. nice. pandai dah dia buat puisi. hehe.


adik. rindu awak juga tau :)

r-5 said...

Bella bell: hahaha owh bukan memang saya dah lama pandai buat puisi ke?? hahaha. saya dah tahu kakak mesti rindu sye.. hik3 :p

Original CikTeddy said...

sy suka la ngn org puitis..nice poem!

Alieza Dayasari said...

berbakat dlm berkarya.. kena tidak mahu dihantar ke majalah2..
khususnya majalah tunas cipta.. sbb majalah ini khas utk penulis baharu....
rakan2 ada yg dah hantar kat majalah tu... ada yg dh terkeluar.. rm100 dpt...
boleh hantar guna emel..
cari di FB.. laman TUNAS CIPTA...

ADEEYA said...

Wow! :D Nice poem :) Me likee

r-5 said...

Original Cik Teddy: huhu saya pon suka dengan orang yang suka puisi.. hehe.. :)


Alieza Dayasari: owh yeke? nanti saya cuba cari laman tu.. hehe macam best je.. ;) saya berpuisi ni sekadar untuk luahan hati.. tapi tak salah klu mencuba kan? :)


Adeeya: huhu suka ke? terima kasih banyak2.. ;)

Alieza Dayasari said...

Encik Ruslan Abdull Raffar (Editor)
(arruslan@dbp.gov.my)

sumber kawan saya yg pernah diterbitkan pusi mereka.. mereka just hantar ke emel ni...

tp mesti kena buat pengakuan juga tau.. awak beri emel awak.. saya 4wardkan kandungan biodata n surat pengakuan tu.....

ohh ya.. macam mana nk letak iklan nuffnang ada di akgir entry tu yer.. saya dah cuba buat tetap tak dpt... hahahaha

r-5 said...

Alieza Dayasari: okay2 nanti saya kasi emel hehe.. hehe.. terima kasih banyak2! ngee~

Eyka said...

anda sungguh puitis..gua tenang dkat sni..perghh! bhahaha :P

tak nak buat puisi utk gua ke wey? haha:P

gudluck 4 ur study :)

r-5 said...

Eyka: kau tenang kat blog gua? haha. no hal lah gua bleh je nak buat puisi untuk lu.. nak ke nanti ade mood gua buat satu kayh.. huhu :p terima kasih makwe! opps silap membe~ kah3

mS.eiRa MZ said...

best!! boleh jd penulis sajak and puisi.. :)

Iffah Afeefah said...

dok kajang?

waaaa ley jumpoe blanja ai kan wakaka

chittysarah said...

cara berpuisi ni cam sedih je..
meluahkan rasa hati ke?

apepun,goodluck tau alam menerokai cabran dan denai hidup ^_^

lama tul xsinggah sini~~

kajaharuna said...

puisi ni buat aku nangis la..

hahahah :)

hira said...

eh eh, pandai juga eh berpuisi? huhu.

p/s: study mana?

Mialia said...

don't quite understand.. he3
xpndai sgt kias2

chemay said...

jangan rasa kosong dengan life kitaaa.
maybe esok2 akan ada warna yang mampu ceriakan semula kekosongan tuh.
seorang gadis mungkin?
heeeee
:)

keindahan Hidup(faizul) said...

pandai bt puisi...

Hilmi Razali said...

wah sungguh romantik lah bro !

Iffah Afeefah said...

wah xske ade manusia puitis kat sini

erm kajang banjir..ley ke layan coolblog lg haha

r-5 said...

Miss eira MZ: eh boleh ke? huhu harap2 lah.. ngee~


Chittysarah: Insya'Allah berharap sangat dapat menghadapinya dengan baik.. :)


Kajaharuna: ye la aku pun tengah nangis time buat puisi ni.. tahniah anda dapat menyelami! :)


hira: saya study kat uitm puncak alam.. hehe :)


mialia: huhu takpe.. terima kasih komen.. :)


Chemay: hahaha harap2lah hadir seorang gadis yang bakal menceriakan hidup saya semula.. :)


faizul: biasalah kadang2 terlayan jiwa. juga.. huhu


hilmi razali: haha romantik bendanya.. ekau faham ke tidak? huhu


iffah afeefah: huhu saya memang peminat setia puisi.. huk3.. ok la jom g ayam penyet nak? haha

legitimate friends

Paparan terbaik dari bloggers!

CERITAS BUSUKS!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...