Friday, 2 December 2011

Blogging Boleh Buat Darah Tinggi


Assalamualaikum, ramai yang tidak memimikirkan tentang natijah berblogging ini.. Natijah bermaksud kesan atau akibat daripada sesuatu perkara.. Pasti ramai yang rasa tidak puas hati dengan hakikat yang bakal saya bincangkan hari ini iaitu berblogging ni boleh merbahayakan jika tidak dikawal dengan sebaiknya.. Hal ini disebabkan, jika seseorang itu terlampau "excited" mencurahkan idea dalam penulisan blog mereka tidak sedar yang sebenarnya hormone adrenalin yang dirembeskan dalam salur darah pada tahap yang maksimum sehingga menyebabkan darah di "pump" dengan laju dan  mengakibatkan tubuh kita diransangkan pada tahap yang luar biasa, dan terus berjaga (insomnia), kekal segar, terus berfikir dan membuatkan kita lupa tentang waktu.. Akhirnya tubuh kita, bertindak diluar lumrah seorang manusia. Macam serius kan?? :p


Selain itu, jika terlampau taksub untuk mencari folowers, menaikkan statistik, ranking blog, nuffnang lah dan bermacam-macam lagi, banyak juga kerja-kerja seharian yang bakal tergendala.. Termasuklah, urusan kerja, pembelajaran, kesihatan dan urusan ibadah kita.. Aduuuyaii~ Hal ini boleh menyebabkan tekanan minda bila kita tersedar bahawa kerja yang tertangguh itu perlu disiapkan dalam masa sangat singkat.. Hah~ Macam bajet bagus je aku ni berkata kan... :p Jika satu tak apa, namun jika berduyun-duyun yang perlu disiapkan dalam sekaligus? dan kerap terjadi serta tidak diatasi.. Ia boleh menyebabkan "hypertension" atau dikenali sebagai tekanan darah tinggi.. Hal ini berikutan, cara hidup yang tidak sihat seperti mengenepikan penjagaan pemakan, bersukan dan hanya berbaring berdepan dengan komputer sahaja.. Haha! Serius lah pulak~ ;p So blogging lah sebagai hobi (masa lapang).. ngee~ Sekadar pendapat dari seorang insan yang bergelar pelajar..

haha aduii aku pon sama banyak kot tak siap homework, tests lagi, final exam lagi.. har har..
Post ini sebenarnya atas dasar pengalaman tapi aku takde la sampai darah tinggi. kikiki..
Btw blogging memang best kan~:p Chiowz nak balik umah siapakan homework! :9


Related Posts : blogging, detrimental, high blood pressure, hypertension, insomnia, kesan blogging, maut, pengalaman

25 comments:

cik Kartun said...

huhuu yekew?
tapi ade gak terasa..mula2 dulu blgging r..skung dlm proses mmbhgikan mase :)

Alieza Dayasari said...

adoiii... bahaya ni...
ayoooo.....
ermmm...
terlampau taksub mencari follower , nakkan trafik... darah tinggi....
takut takut..

ayoyoyoyo....

r-5 said...

Cik Kartun: haha tu cuma pandangan sahaja kajian saintifk belom ade lagii.. huhu.. :p blogging takpe tapi btol kena bahagikan masa utamakan yang lebih priority.. :)


Alieza Dayasari: hahaha tak lah tu cuma kesan klu terlampau taksub kan.. sampai pemakanan tak dijaga, xbersukan, mengadap laptop memang mengundan penyakit.. huhu

Saddila said...

hahhaha bagus2 . memang akan terasa darah tinggi menaik kalau berblogging ni .

paham2 je laaa . haishhh .

salam kenal dari saya :)

Mialia said...

terasa bab ttinggal kerja rumah n sgala tu.. hehe

CekbOlat-bOlat said...

<-- blogger spnuh masa slpas spM.. hikhik

Nonie said...

wat masa ni nonie blom lg sampi tahap cmtu.heheh.sebb jst berblog utk hobi n saat ingin meluahkn sesuatu..hihih

r-5 said...

Saddila: hahaha betol2.. tapi control2.. kena selalu macho wooo.. hehe :)


Mialia: hahaha betul kan??? sama la saya pon pasni kena tumpu kerja jugak sebab dah nak final exam.. huhu.. :D

fieha said...

bahaya gak ye..jgn obses sgt sudah..hehe

r-5 said...

Cikbolat-bolat: hahaha untungla klu gitu... :p


Nonie: hahaha ni sekadar pandangan je mana taw bloggers2 ni leh kena darah tinggi.. haha.. so pembahagian masa adalah yang terbaikk.. hehe ;)

MadaM LaLa said...

madam lak addicted ngan blog sendiri..
darah tinggi juga kah?

fadh leyanie said...

setakat ni tekanan darah aku rendah lagi sebab aku pandai mmbahagikan masa..*ceh !

r-5 said...

Fieha: hahaha tu la pasal~ kadang kadang rasa maam obses pulak blogging ni.. idea pulak mencurah2 di ladang gandum.. :p


Madam Lala: hahaha tu tak tahu la madam tu kena cek darah le tu.. hehe xde la gurau je.. cuma perlu amalkan kehidupan yang sihat je.. ;)


Fadh leyanie: hahaha oh sangat bongkak ye berkata-kata.. haha.. btw aku tahu kau memang pandai mengurus masa.. tengok muka dah tahu.. :p

Hans said...

blogging memang best tapi kena pandai kawal
:-)

r-5 said...

Hans: haha itulah masalah sekarang.. haha blogging ni pengubat bosan n tension.. huhu.. kadang2 tak terkawal juga :p

Koding said...

issshhkkk... bahaya ni..

sarah mohamad said...

Terasa macam kena dekat diri sendiri jek HEHEHEHE =P

r-5 said...

Koding: Tu la klu tak dikawal.. bahaya la jawabnyer.. huhu


Sarah Mohamad: Alamak terasa kew? oppps tak tuju kat sapa-sapa..kui3 :p

Suraya Aris said...

ala biaslah tu. nama pun student kan. nak rileks2 kan diri dari kebizian haruslah melayan blog or fb. tapi taklah addicted sangat. kadang2 je. hehe so tak dptlah darah tinggi kan :P

r-5 said...

Suraya Aris: hahaha saja ja cakap pasal darah tinggi tu.. :p tapi ade yang yang terobses macam saya ni.. kikiki.. aduii.. tol2 blogging i pengubat keosanan jugak selain berkongsi idea-idea yang kreatif, maklumat dan pandangan yang menarik.. ;)

ADEEYA said...

Erk yeke? :O

gadisnikon said...

Mcm pnh bc jg psl ni.. If btl lh,fact ni akan mngurangkan ms on9..hehe,will be blogging again soon.. :)

r-5 said...

Adeela: hahaha iyela klu tak terkawal sehingga lupa kehidupan seharian.. hhuhu.. :p


Gadisnikon: Ini bukan factlah awak cuma pandangan seorang blogger picisan macam saya ja.. huhu :p

Iffah Afeefah said...

hahaha blogging bikin jiwa kacau maaa

psst sapela y nk tu muhahaha..mesti die buta

r-5 said...

iffah Afeefah: oh ye ke? jiwa kacau ke? huhu. :D

btw buta mata tak pa jangan buta hati susa tu.. :p

legitimate friends

Paparan terbaik dari bloggers!

CERITAS BUSUKS!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...