Thursday, 19 January 2012

Spontaneous Thursday #4 Melayu Minum Arak

hoi hoi jangan kata aku promote arak pula! haha 
Ni bukan arak tapi minuman kesihatan. Monavie
Tak caye? Ce click gambo tu.


Oktober 2010: Pada suatu hari semasa sedang duduk bersembang dengan rakan baikku Kua Wai Meng pelajar Kolej Masterskill yang bersama aku berpraktikal di Hospital Tengku Ampuan Rahimah. Aku berkhidmat di sana selama satu tahun. Lab Patology, sudah masak bagiku. Tiba-tiba, dia bertanyakan aku tentang sesuatu yang tak kuduga..

Ah Meng : You minum tak? 
Aku : Mestilah! Haus mesti kena minum maa.. Haha.. minum apa? 
Ah Meng : Pura-pura tak tahu, liquer lorh! Haha 
Aku: Huh? What the Friskies! Eh mana da minum. Islam tak boleh. Haram 
Ah Meng : True? Ramai kawan muslim I minum apa? clubbing, then having sex.. 
Aku: What The Friskies kuasa dua! Ramai ke? 
Ah Meng : Ermm.. Mostly yang I kenal semua minum maa. Hehe 
Aku: Actually, alcoholic drink forbidden in Islam because it has bads than goods. I hold my Principe pal and obedience towards my religion. *smiling* 
Ah Meng : Wow that's good! By the way, sorry I'm not encouraging you to drink. Just asking. hurmm. Actually I took alcohol too. Perhaps, you don't mind to be my friend. *looking down* 
Aku: Haha. Its okay la pal. Dun worry you are still my best friend but please reduce of taking alcohol yea. I'm worried about your health and your brain since you are still studying. 
Ah Meng : Okay pal, I hope so. I'm also trying to slow down that habit yea. sometimes I wasn't strong enough to rebel invitations and treats from My Malay friends. hurmm. 
Aku : Its okay, hold this quote "when you've left something bad, never touch, hold and even to see it back! Believe in yourselves.

Sebenarnye bangsa lain amat hormat agama Islam, tetapi penganut Islam itu sendiri yang tak menghormati agama sendiri, sehingga bangsa lain pun hilang respect. Lihat sahaja situasi di atas. Rakan chinese saya kata mostly Melayu yang dia kenal minum arak. Aku pon tak tahu berapa ramai? but kat Masterskill yang lelakinya mostly Melayu.. Hurmm fikir-fikirkan la ye. Haih~ Melayu... Melayu..


Nota Kaki Hapak
[Entri Autopost]
Aku ada hutang perlu dibayar dengan Allah,
Esok aku pulang Insya'Allah.
Untuk balas komen kome,
Balas singgah kome,
Singgah lah hari-hari,
Penat awok buat entri,
:p

Related Posts : arak, cina, gadis melayu, melayu, memori berkawan, monavie

13 comments:

LidiaSuraya said...

ho ho ho... bahaya bahaya....

lieynanilaz said...

itu orang melayu tetapi bukan orang islam....hurm...

Alieza Dayasari said...

Liza setuju .. liza sekolah cina dulu.. mereka fhm liza tak bleh makan b**i.. dan kalau mrk makan, mrk tak akn makan dkat dgn liza.
2. masa bulan puasa, mrk juga tidak mkn depan liza.
3. pasal minum, sy percaya mrk tahu dan mrk hormati. cuma ada segelintir kecil kita yg tak kesah.. dan meminumnya.

Alieza Dayasari said...

dan akhirnya mereka yg bukan islam itu pelik dan rasa tertanya kenapa melayu minum...

Original CikTeddy said...

same la..cik ade knal sorang uncle cine nih,tp die komen psal org Islam yg x solat..die kata sy org cine tp sy kuat smayang pd Tuhan sy,tp org ramai org Islam yg sy kenal slalu tinggal solat..jd mcm mane uncle nk trtarik dgn Islam..uh,cik trdiam..

eLLa n aLia said...

masterskill?

nazz said...

bangsa lain pon hormat kita...bagus2...

nazz said...

bangsa lain pon hormat kita...bagus2...

Eyka said...

setuju!! hehe:)

Iffah Afeefah said...

esok pulang kajang ke?

jom lepak

nway tula org kite y sbnrnye wt diorg ilang respek

cik Kartun said...

sentuh p0n tak pernah.
mintak d jauh kn..amin :)

aswadz said...

Persoalan Minggu Ini: kalo dah mostly lelaki yang Ah Meng kenal minum arak, berapakah jumlah lelaki tersebut...

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

cerita pun sekarang maen tunjuk je islam minum arak
terutama sekali cerita indon...

legitimate friends

Paparan terbaik dari bloggers!

CERITAS BUSUKS!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...