Sunday, 25 December 2011

Rakyat Malaysia Susah Ucap Terima Kasih.



HARGA SEBUAH TERIMA KASIH

Ah! Berat mulutku!
Malaslah aku,
Haruskah kusebut itu?
Mengapa perlu?!

 Apakah susah kau kata itu?
Perlukah kau bayar itu?
Apakah rugi keringatmu?
Bila kau sebut itu?

Kau minta dibantu,
Tidak? Tidak kau tagih itu??
Tapi mereka yang mahu?
Sungguh egonya kamu,
Tidak kau luah, walau satu,

Kau janjikan balasan?
Bukan itu yang mereka pinta,
Kerna datangnya dari keihklasan
Tak terfikir mahu apa-apa,

Tapi kau! tidak hiraukan,
Tentang nilai keikhlasan!
Mampukah kau nilaikan???
Mampukah kau hargakan???

Tidak kawan!
Ringgit tak boleh melawan,
Walau dengan juta-jutaan,
Untuk kau beli sebuah keikhlasan,

Cuma,
Cukup sudah jika,
Sekadar kau merintih,
Terima kasih..

Yang Tulus,
Pelakar Bisikan Hati

*terima kasih buat rakan semua! sahabat blog, follower, pengunjung setia, dan
terutamanya ibu, ayah serta keluarga~ ;)


P/s: Benar apa yang aku lihat sekarang masyarakat Malaysia sudah tidak membudayakan ucapan terima kasih. Tinggi nilai Terima Kasih itu disalah erti dengan jatuhnya martabat mereka bila mengucapkannya ataupun sering di ambil enteng ucapan itu. Lagi-lagi anak muda. Oleh itu, sama-sama kita hidupkan kembali ucapan terima kasih kerna ia lebih berharga dari sebuah balasan.



Related Posts : harga, nilai, pelakar bisikan hati, terima kasih

20 comments:

Paris Lipton said...

kalo puisi, xleh masuk.....lari....
terima kasih bace komen ni ;p

Cik Atien said...

TERIMA KASIH kerana menyedarkan saya dengan puisi ini (:

Suraya Aris said...

kadang-kadang terasa juga dgn entry ni. tq for remind me =)

Iffah Afeefah said...

terime ksih ats puisi hebak ni

CSI said...

terima kasih... sbb shout kt blog sy....hahha... n sudi komen kat blog sy... even though takde spe komen...heeeee..thanks! =D

Teenager Housemaid said...

kalau orang dah tolong atau apa2 jela yang memerlukan ucapan terima kasih, insyaAllah pasti akan ucapkan terima kasih...

sebab itukan manner..and rasa guilty kalau tak ucapkan terima kasih..rasa akan dibenci org kalau terlupa nak ucapkan just a simple thanks..:)

CSI said...

terima ksih sbb shout kat blog CSI n thanks coz sudi komen kat blog CSI even though xde spe komen...heeee...thanks! =D

Original CikTeddy said...

srius best..brmakna..cik plg suke ucap trime kaseh..sbb bile ucap org tu akn snyum n itu sngt manis...

gadisnikon said...

Salam afif,just nak inform yg nenek amy dah kembali ke rahmatullah semalam selepas asar..terima kasih untuk doa,nasihat,dan advice selama ni..moga afif n family diberkati olehNYA sentiasa,xtau nk bls mcm mana hanya ALLAH yg membls segala kebaikan awak..thanks2 so much,

chemay said...

terima kasih sebab sudi komen entry chemay.
:)

eLLa n aLia said...

terima kasih memang sikit.. yang banyaknya 'thanks' 'gamsa hamnida'.. hu2

cik Kartun said...

ima kasih kerana myedarkn mereka2 yg x sedar..huhu
CK?? insyllah masih ringan mulut nk ucap terimakasih :D

ema said...

terima kasih kn mahal, sbb tu orang xnak cakap ;)

Alieza Dayasari said...

Terima Kasih merupakan 2 kata yg meninggalkan sejuta kesan..
kadang2 kan ada jer org ckp terima kasih tp nampak sgt tak ikhlas...
hahahahaha

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

help because we want to help..not because expect thxs....
klau kita iklas biar Allah je yang balas...

Novelgurl said...

~TeRiMa KaSiH|ThAnK yOu|SyUkRaN|nAnDrE|XiE XiE|kAmSaHaMnIdA|aRiGaTo|GrAcIaS~

soooooour said...

terima kasih......thank you..toce..

fadh leyanie said...

terima kasoh tanda kita hargai bantuan atau perngorbanan atau banyak lagi,sekian terima kasih :P

nazz said...

cukup mendalam maksud die...mmg terbaikk...

ekmal said...

nice one

legitimate friends

Paparan terbaik dari bloggers!

CERITAS BUSUKS!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...